Imunomodulácia

07.03.2022

Imunomodulácia je cielené posilnenie imunity alebo úprava jednotlivých zložiek imunitného systému.

Imunita každého človeka je unikátna, skladá sa ako z vrodenej nešpecifickej imunity, ktorú má už dieťa pri narodení a z takzvanej získanej imunity, ktorú si každý buduje počas svojho života (podľa toho s akými ochoreniami a látkami sa v živote stretne).

To ako človek reaguje na vonkajšie podnety však môžeme ovplyvniť. Na ovplyvňovanie imunitných reakcií organizmu používame imunomodulanciá. 

Za taký najstarší /klasický/ posilňovač imunity sa považuje vitamín C - kyselina askorbová. Bežná potreba vitamínu C je 95-110mg u fajčiarov 135-155mg za deň. Na posilnenie imunity ako prevenciu vírusových ochorení je potrebné zvýšiť príjem o cca 50%. Môžeme použiť komerčne prípravky s vitamínom C, alebo sa vydať prírodnou cestou a zvýšiť príjem citrusov, ale aj šípok /napr. vo forme čaju/ alebo rakytníka /čerstvých plodov, či vylisovanej rakytníkovej šťavy/. Ďalším významným zdrojom sú kvasené zeleninové produkty /kyslá kapusta, pikles/.

V dnešnej dobe je v rámci podpory imunity významne skúmaný vitamín D - hlavne jeho forma D3, ktorá má dobrú vstrebateľnosť. Vitamín D získavane predovšetkým premenou v tele pri slnečnom žiarení, to však musí mať určitú frekvenciu. Preto sa vitamín D tvorí v našich končinách len v letných mesiacoch (od konca marca do septembra) a to od cca 10hodiny do 15-16 hodiny. Predtým aj potom slnečné lúče, ktoré sú schopné tvorby vitamínu D v tele sa odrazia od zemskej atmosféry a tým pádom sa vitamín D netvorí, aj keď slnko svieti. Zároveň musí byť pokožka na ktorú dopadajú lúče neošetrená opaľovacím krémom, pretože ten tiež blokuje tieto slnečné lúče. V prípade, že sme teda na slnku bez krému vo vhodnom čase, stačí nám cca pol hodina pobytu, aby sa vytvorila dostatočná zásoba, ktorá sa ukladá v tukových vrstvách, odkiaľ sa postupne uvoľňuje do obehu. No aj tieto zásoby nahromadené v letných mesiacoch a uložené v tuku sa raz vyčerpajú. Spravidla k tomu dochádza na koncom decembra, v  januári a to je aj možným dôvodom nárastu vírusových ochorení /napríklad chrípky/. Vírusy sú v tomto čase v plnej sile a naša imunita je oslabená. Je vhodné dopĺňať vitamín D v zimnom období, najlepšie vo forme kvapiek, kedy je univerzálna odporúčaná dávka 800UI/deň. Avšak podľa posledných štúdií zameraných na imunomodulačné schopnosti vitamínu D sa doporučujú dávky až 2000UI/deň u dospelých ľudí (aj pri takýchto dávkach nehrozí predávkovanie). Platí zásada, že ľudia s nadváhou majú vyššiu potrebu príjmu vitamínu D, pretože majú väčší distribučný objem a zároveň aj väčšiu potrebu tohto vitamínu. Dopĺňanie vitamínu D je vhodné spolu s vápnikom /kalciom/, pretože tieto látky sa vzájomne ovplyvňujú. A okrem imunity Vám poďakujú aj Vaše kosti.

Beta glukán je polysacharid - komplexný cukor, ktorý sa vyskytuje prirodzene v bunkových stenách húb, kvasiniek, rias a niektorých rastlín. Za najväčší prírodný zdroj sa považujú huby - konkrétne hliva ustricová a kvasinky. A práve z nich sa vyrábajú ak komerčne vyrábané preparáty, ktoré je možné kúpiť v lekárni. Huba či kvasinka sa vysuší a buď sama alebo ešte s nejakým vitamínom je súčasťou liečiva buď vo forme sirupu /hlavne pre deti/ alebo vo forme prášku a kapslí /pre dospelých/. Čo teda beta glukán v organizme robí? Pomáha aktivovať bunky imunitného systému, aby vedeli rýchlejšie zareagovať na patogénne organizmy a zároveň zlepšuje väzbu na daný patogén. To znamená že náš organizmus vďaka nim môže reagovať rýchlejšie a s väčšou silou. Výhodou je, že je to prírodný produkt a teda nemá nepriaznivé účinky na naše telo. Práve vďaka tomu ho môžu užívať aj deti od 1 roku! Či už si vyberieme konzumáciu priamo danej huby /hlivy/ alebo kvasiniek, alebo využijeme nejaký kupovaný preparát je už len na nás. Výhodou kupovaného preparátu ale je, že presne vieme aký je obsah beta glukánu v tom produkte a je vždy rovnaký. Zatiaľ či v hube či kvasinke to nevieme spoľahlivo odhadnúť. (A komu sa chce konzumovať hlivu každý deň??)

Náš prehľad imunomodulancií zakončíme ešte dvoma minerálmi - stopovými prvkami. Tými sú selén a zinok.

Selén je súčasťou proteínov /bielkovín/ v organizme a ovplyvňuje oxidoredukčnú aktivitu a rovnováhu v bunkách. Pri jeho nedostatku bunky ktoré pohlcujú patogény nemajú takú dobrú schopnosť ich "zožrať" teda pohltiť a je aj narušená tvorba protilátok.

Zinok je zas súčasťou enzýmov, ktoré slúžia telu ako "čítačka DNA" a tým ovplyvňujú prepisovanie génov. Hladina zinku teda pomáha kontrolovať imunitné reakcie zlepšuje schopnosť organizmu zničiť infikované alebo rakovinové bunky. 

REZERVÁCIA ONLINE TU
 

REZERVÁCIA EMAILOM:
neuroklinikamb@gmail.com 
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.