Potraviny ako spúšťače migrény

20.01.2021

Záchvat migrény môže spustiť veľa rôznych vecí, je to individuálne u každého človeka a u daného človeka je to obvykle pár vecí, ale stále tých istých.

Aké spúšťače z oblasti jedla sú tie najčastejšie?

1. cesnak (pri ňom často klesá aj krvný tlak (pri nízkom TK môže dochádzať aj k horšiemu prekrveniu mozgu) a môže migrénu sprevádzať aj celková slabosť

2. kyslá kapusta (pravdepodobne pri vysokom obsahu histamínov, ktoré sa podieľajú na rozvoji bolestí dráždením CNS)

3. alkohol (aj v malom objeme)

4. kofeín (v káve či energetických nápojoch, hlavne vo veľkých množstvách)

5. údeniny (klobásy, salámy, párky - pre zvýšený obsah histamínov, často aj prítomnosť cesnaku) 

6. glutamát a iné odvodeniny glutamátu - hlavne k konzervovaných výrobkoch a iných komplexne spracovaných potravinách s dlhou trvanlivosťou (instantné polievky a jedlá) - u glutamátov platí aj zhoršovanie bolestí hlavy iného charakteru, nie len migrény, ale aj tenzné bolesti hlavy, cervikokraniálny syndróm a chronické bolesti hlavy rôzneho charakteru.

Je niektorá z týchto potravín spúšťačom aj vo Vašom prípade? Alebo ste vypozorovali iné jedlo ako príčinu?

Ak máte migrény a doteraz ste neboli vyšetrení špecialistom, neváhajte a nechajte sa vyšetriť. Neurologické vyšetrenie je bezbolestné a na základe vyšetrenia môžete dostať špecifickú terapiu migrény. 

Dôležité je aj vylúčiť inú príčinu bolestí hlavy.

REZERVÁCIA ONLINE TU
 

REZERVÁCIA EMAILOM:
neuroklinikamb@gmail.com 
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky