Potraviny ako spúšťače migrény
Záchvat migrény môže spustiť veľa rôznych vecí, je to individuálne u každého človeka a u daného človeka je to obvykle pár vecí, ale stále tých istých.
Aké spúšťače z oblasti jedla sú tie najčastejšie?
1. cesnak (pri ňom často klesá aj krvný tlak (pri nízkom TK môže dochádzať aj k horšiemu prekrveniu mozgu) a môže migrénu sprevádzať aj celková slabosť
2. kyslá kapusta (pravdepodobne pri vysokom obsahu histamínov, ktoré sa podieľajú na rozvoji bolestí dráždením CNS)
3. alkohol (aj v malom objeme)
4. kofeín (v káve či energetických nápojoch, hlavne vo veľkých množstvách)
5. údeniny (klobásy, salámy, párky - pre zvýšený obsah histamínov, často aj prítomnosť cesnaku)
6. glutamát a iné odvodeniny glutamátu - hlavne k konzervovaných výrobkoch a iných komplexne spracovaných potravinách s dlhou trvanlivosťou (instantné polievky a jedlá) - u glutamátov platí aj zhoršovanie bolestí hlavy iného charakteru, nie len migrény, ale aj tenzné bolesti hlavy, cervikokraniálny syndróm a chronické bolesti hlavy rôzneho charakteru.
Je niektorá z týchto potravín spúšťačom aj vo Vašom prípade? Alebo ste vypozorovali iné jedlo ako príčinu?
Ak máte migrény a doteraz ste neboli vyšetrení špecialistom, neváhajte a nechajte sa vyšetriť. Neurologické vyšetrenie je bezbolestné a na základe vyšetrenia môžete dostať špecifickú terapiu migrény.
Dôležité je aj vylúčiť inú príčinu bolestí hlavy.