Potraviny ako spúšťače migrény

20.01.2021

Záchvat migrény môže spustiť veľa rôznych vecí, je to individuálne u každého človeka a u daného človeka je to obvykle pár vecí, ale stále tých istých.

Aké spúšťače z oblasti jedla sú tie najčastejšie?

1. cesnak (pri ňom často klesá aj krvný tlak (pri nízkom TK môže dochádzať aj k horšiemu prekrveniu mozgu) a môže migrénu sprevádzať aj celková slabosť

2. kyslá kapusta (pravdepodobne pri vysokom obsahu histamínov, ktoré sa podieľajú na rozvoji bolestí dráždením CNS)

3. alkohol (aj v malom objeme)

4. kofeín (v káve či energetických nápojoch, hlavne vo veľkých množstvách)

5. údeniny (klobásy, salámy, párky - pre zvýšený obsah histamínov, často aj prítomnosť cesnaku) 

6. glutamát a iné odvodeniny glutamátu - hlavne k konzervovaných výrobkoch a iných komplexne spracovaných potravinách s dlhou trvanlivosťou (instantné polievky a jedlá) - u glutamátov platí aj zhoršovanie bolestí hlavy iného charakteru, nie len migrény, ale aj tenzné bolesti hlavy, cervikokraniálny syndróm a chronické bolesti hlavy rôzneho charakteru.

Je niektorá z týchto potravín spúšťačom aj vo Vašom prípade? Alebo ste vypozorovali iné jedlo ako príčinu?

Ak máte migrény a doteraz ste neboli vyšetrení špecialistom, neváhajte a nechajte sa vyšetriť. Neurologické vyšetrenie je bezbolestné a na základe vyšetrenia môžete dostať špecifickú terapiu migrény. 

Dôležité je aj vylúčiť inú príčinu bolestí hlavy.

REZERVÁCIA ONLINE TU
 

REZERVÁCIA EMAILOM:
neuroklinikamb@gmail.com 
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.